Готуємо чак-чак – традиційні татарські солодощі

03.02.2020 328 0.0 0
Готуємо чак-чак – традиційні татарські солодощі
Чак-чак - це традиційна страва татарської кухні. Жодне свято, весілля, урочистість не проходять без цих солодощів.

Готовий чак-чак зазвичай представляє собою невеликі шматочки тіста, обсмажені у фритюрі і склеєні медовим сиропом. Іноді перед заливкою медом до суміші додають сухофрукти.

Інгредієнти:
яйця - 4 шт.,
борошно - 350-400 г (залежно від борошна, і від розмірів яєць),
сіль - 1/3 ч. л.,
сода - 0,5 ч. л.,
мед - 1 скл.,
цукор - 1 скл.,
мигдаль (або волоські горіхи) для прикраси,
олія рослинна для обсмажування - 1 л.

Приготування:

На робочу поверхню насипати борошно гіркою, зробити в ньому лунку, і поступово вливати туди яйця, збиті з сіллю та содою, замішуючи тісто. Тісто не повинне бути липким і м'яким. Прибрати замішане тісто в пакет на 15-20 хвилин.

Розділити тісто на 2 частини, і кожну частину тонко розкотати на присипаному борошном столі. Розкатані листи прибрати вбік, для того, щоб вони трохи підсохли (хвилин 10-15, і щоб протяг не потрапляв на них). Але не пересушіть. Інакше важко потім буде нарізати, тісто буде ламким.

Розкатані листи розрізати на смуги шириною 5 см. Смуги скласти навпіл, і покласти по три смуги одну на одну, присипавши трохи між собою борошном. Нарізати зі смуг тонку локшину, розкидати її по столу.

У казані розігріти рослинну олію, і частинами, маленькими партіями по-швидкому (на середньому вогні), обсмажити локшину. Обсмажуємо буквально 1-2 хвилини, пару разів помішавши. Як тільки "локшина" ледве підрум’янилася відразу ж виймаємо шумівкою, і викладаємо в чашку на паперову кухонну серветку, щоб вона всотала весь зайвий жир. Локшину не пересмажуйте, вона повинна бути світло-золотавого кольору.

Готуємо сироп. 1 скл. меду і 1 скл. цукру, розігріти в товстостінній каструлі, довести до кипіння, постійно помішуючи, дати покипіти хвилини три і відставити.

Шумівкою занурити в гарячий мед мигдаль і вийняти його в окремий посуд.

Залити локшину гарячим медяним сиропом, і акуратно перемішати спочатку двома дерев'яними лопатками, потім, змоченими холодною водою руками. Перемішуємо обережно, щоб не поламати і не пом'яти «локшину». Не обпечіться, сироп гарячий!

Збризнути холодною водою тарілку і швидко, поки не охолонув сироп, викласти на неї чак-чак, формуючи гірку. Коли будете формувати гірку, сильно не притискуйте її.

Прикрашаємо відразу ж медяним мигдалем. Готовий чак-чак прибираємо в шафу, і даємо постояти до наступного дня, для того, щоб він добре схопився.
Аватар xrgpro
Журналист/lifekhacker

Комментарии
avatar
Читайте также: