10 способів відчистити срібло в домашніх умовах

28.01.2020 418 0.0 0
10 способів відчистити срібло в домашніх умовах
Срібло – це красивий і благородний метал. Чимало людей надають йому перевагу навіть перед золотом. Проте вироби зі срібла мають властивість з тих чи інших причин із часом темніти та забруднюватися.

Способів, як почистити срібло, є доволі багато. Для цього зазвичай використовують підручні засоби – мило, соду, оцет, спирт і так далі.

До речі, зверніть увагу, що, якщо ваш виріб прикрашений дорогоцінними, напівдорогоцінними каменями, перлинами чи емаллю – краще не ризикувати і віднести його до ювеліра. На крайній випадок – просто акуратно протирати у відповідних розчинах тільки срібло, не торкаючись до каменів. Адже інакше вони можуть втратити свій вигляд.

Ми познайомимо вас із десяткою найбільш ефективних методів, які допоможуть відчистити срібло.

Мило і вода
Для того, аби видалити з виробу бруд жир, в першу чергу його слід потримати у мильній воді. Можна також намастити його милом та відтерти за допомогою старої зубної щітки. Якщо виріб із срібла не потемнів, а просто забруднився, цього методу може бути достатньо. Проте, якщо вам потрібно відчистити річ більш ретельно, то чистка за допомогою мила і води буде тільки першим етапом, який не варто пропускати. Після нього можна переходити до «важкої артилерії» — соди, спирту і т.д.

Засіб для миття посуду

Це – альтернатива милу і воді, яка видаляє жир і бруд. Також для цієї цілі можна використовувати шампунь.

Зубний порошок

Спосіб, як відчистити срібло за допомогою цього засобу – доволі простий. Достатньо занурити мокрий виріб у зубний порошок, а потім – натерти ганчіркою із товстим ворсом.

Нашатирний спирт

Є декілька методів, як відчистити срібло за допомогою нашатирного спирту. Всі вони вважаються ефективними.
— Змішайте нашатирний спирт із зубним порошком так, аби у вас вийшла рідка «каша». Нанесіть її на срібний виріб за допомогою ватного тампона чи диска, і залиште на 10-20 хвилин, аби вона трохи засохла. Потім протріть сухою ганчіркою.
— Якщо виріб не надто сильно забруднився, протріть його ганчіркою, змоченою у розчині спирту (1 частина спирту до 10 води).
— При середньому потемнінні залиште срібло у посудині з цим розчином на 30 хвилин, а потім протріть насухо.
— Якщо срібло почорніло дуже сильно, залиште його в чистому спирті на 10 хвилин.

Сода

Зробіть рідку кашу із соди та води, намастіть її на виріб. За допомогою м’якої ганчірки або складеного в кілька разів шматочка бинта протріть виріб насухо. Для складніших забруднень використовуйте стару зубну щітку.

Спеціальні серветки

В ювелірних салонах можна придбати спеціальні серветки, просякнуті рідиною. Вони не лише добре очищають срібло як з каменями, так і без, а й покривають виріб плівкою, завдяки якій він ще довго не буде темніти.

Сіль

Розмішайте 1 чайну ложку солі зі склянкою води і закип’ятіть. В кип’яток покладіть виріб на 10-15 хвилин. Але цей спосіб можна застосовувати тільки для виробів з чистого срібла – без каменів та емалі.

Канцелярська гумка

Якщо виріб зі срібла має відносно гладку форму – можна натерти його звичайною канцелярською гумкою. Це не лише дуже добре видаляє забруднення, а й додає блиску. Єдиний «мінус» такого методу – предмети складної форми, як, наприклад, ланцюжки, ним не почистиш.

Картопля

Зваріть картоплю, а воду злийте в окрему посудину. Покладіть туди шматок фольги – підійде за розміром такий, як обгортка для шоколадки. Коли вода набуде кімнатної температури, занурте у неї на 5-10 хвилин срібний виріб, а потім вийміть і протріть насухо.

Оцет

Налийте у каструльку 9%-й оцет, трохи нагрійте на вогні, але не до надто гарячого стану. Потім занурте у нього виріб на 10-20 хвилин, витягніть і протріть насухо.
Аватар xrgpro
Журналист/lifekhacker

Комментарии
avatar
Читайте также: