Набряк ніг: як ефективно вирішити цю проблему

13.01.2020 404 0.0 0
Набряк ніг: як ефективно вирішити цю проблему
Набряк ніг – досить поширена проблема, особливо у жінок. По суті, набряклість в ногах –  це зайва рідина, яка скупчилася в клітинах і міжклітинному просторі. Причин у цього неприємного явища багато. Переймаючись питанням про те, як зняти набряк ніг, варто звернути на них увагу, оскільки методи лікування залежать саме від них.

Симптоми при набряку ніг

Крім візуального набряку ноги, є ще ряд більш важких симптомів, які свідчать про занедбаність певного захворюваняя в тілі, наприклад, варикозу.

    супутні хворобливі відчуття в гомілках і важкість у ногах. Дані ознаки можуть стати сигналом розвитку варикозної хвороби. Причому в початковій стадії крім них ти не побачиш ні виступаючих судин, ні вузликів під шкірою. Явище може спостерігатися ближче до вечора, але пропадати до ранку. Все одно ці тривожні дзвіночки ігнорувати не можна.
    судоми з'являються, якщо не звертати увагу на перераховані вище симптоми, і безсумнівно супроводжують захворювання вен.

    прояв судин под шкірою з опуклими вузлами.

Причини набряку ніг

Запитуючи, чому набрякають ноги, насамперед зверни увагу на свій спосіб життя. У більшості випадків достатньо просто відмовитися від згубних звичок, певних елементів одягу або почати займатися спортом. Причини бувають настільки банальні, що йти до лікаря немає потреби, однак іноді набряк викликається якимось захворюванням в тілі, про яке ти не знаєш. Отже, розглянемо всі можливі причини набряклості ніг.

    Спосіб життя

У цю категорію входить навіть звичка сидіти зі схрещеними ногами. У такому положенні одна нога віджимає іншу і порушує циркуляцію крові. В цьому випадку можна порадити не сидіти довго за столом, а періодично ходити, щоб розганяти кров. Насамперед це стосується власниць сидячої роботи. Ти, напевно, навіть не здогадувалася про те, що занадто м'які та низькі стільчики теж здатні викликати важкість у ногах.

Ще одна причина набряку – вживання невеликої кількості рідини на добу. Зайва вода просто не утримується в судинах, виливаючись у міжклітинний простір.

Важливий фактор, що впливає на появу набряку, –  занадто сильне захоплення деякими видами спорту, як біг або ходьба, статичними і силовими вправами.

    Взуття

Найчастіше ця проблема властива жінкам. Повір: вузьконосі туфлі зовсім не радують твої ноги, якими б гарними вони не були. Крім цього, взуття на високих підборах доповнює картину. Вся справа в тому, що нога довгий час перебуває в невластивому їй стані. Вага тіла переноситься на мисок, що неминуче погіршує кровообіг.

    Порушення обміну речовин

Порушення обміну речовин може бути пов'язано із зайвою вагою і вагітністю. У дуже повних людей на ноги припадає дуже велике навантаження, від чого кінцівки банально втомлюються. Це і призводить до набряків. А вагітність – це тимчасове положення жінки, коли гормональний фон нестійкий і організм перебудовується для майбутніх пологів. Тут теж присутнє підвищене навантаження на нижні кінцівки, але не тільки. Наприклад, вагітні жінки часто страждають на пізній токсикоз, коли найкраще звернутися до лікаря.

    Патологічні зміни в організмі

Набряки часто супроводжують цілий список хвороб, тому при постійних неприємних відчуттях в ногах варто відвідати лікаря. Ось перелік захворювань:
  •     лімфостаз;
  •     ниркові захворювання;
  •     алергічні реакції;
  •     гострий тромбофлебіт поверхневих та глибоких вен;
  •     цукровий діабет;
  •     варикозна хвороба вен.


Як зняти набряки ніг

Безперечно, якщо набряки ніг стали твоїм постійним союзником, необхідно терміново звернутися до лікаря. Тільки він зможе з'ясувати, яка їх справжня причина: захворювання або легко усувані чинники. При першому варіанті самолікування категорично не підходить. А ось другий варіант передбачає можливість швидко зняти набряки самостійно.

    Зверни увагу на раціон

Переглянь своє меню. У твоєму добовому раціоні повинні бути присутніми продукти, що вміщують калій, як банани, листовий салат, абрикоси або курага, персики. У літню пору їж більше ягід з сечогінним ефектом: кавуни, брусниця, суниця.

    Змінюй звички

Після робочого дня більше відпочивай в горизонтальному положенні, а під ноги підклади подушку, щоб кінцівки опинилися вище рівня серця. Полюби велосипед, плавання і ходьбу. Тільки не зловживай! Як можна рідше піднімай тяжкі речі, спробуй скинути зайві кілограми за допомогою вправ, бігу, рибної дієти. Важливу роль відіграє взуття, яка повинна бути насамперед зручною. При необхідності купи ортопедичну устілку.

набряк ніг

    Роби контрастні ванночки

Візьми два тази: в один налий холодну воду (до 15 градусів), а в інший – гарячу (38-39 градусів). Водний градусник також знадобиться, щоб поміряти температуру води. Її рівень повинен бути не вище щиколотки. Просто занур ніжки в теплу воду на 2-3 хвилини, а потім швидко перенеси в холодну воду на 10 секунд – і знову в теплу. Зроби кілька таких маніпуляцій, а на завершення потримай ноги в холодній воді.

    Роби вправи

Вправи повинні активізувати відтік крові й тим самим зняти напругу в ногах. Наприклад, спробуй передньою частиною стопи встати на будь-який невисокий виступ. А п'яти нехай звисають. Ритмічно опускай п'яти вниз і повертай в початкове положення. У другій вправі спробуй помалювати кінчиками пальців у повітрі, виводячи різні фігури або візерунки, або просто покрути стопою навколо своєї ж осі. Третя вправа теж нескладна: поклади рушник під ногу і спробуй пальцями згребти його, а потім розправити назад.
Аватар xrgpro
Журналист/lifekhacker

Теги:ніг:, цю, вирішити, Набряк, ефективно, проблему, Як

Комментарии
avatar
Читайте также: